#313. De race naar Mars is nu echt begonnen
Play • 23 min

Vandaag landt er opnieuw een verkenner op Mars. De Amerikaanse Nasa doet het deze keer met Perseverance.

Vorige week kwamen er al een Arabische en een Chinese sonde in een baan om de rode planeet. Is de wedloop naar Mars nu echt begonnen? En wanneer zou de eerste mens op Mars kunnen staan?

Journalist Pieter Van Dooren | Presentatie en eindredactie Alexander Lippeveld | Redactie Fien Dillen | Audioproductie Joris Van Damme, Pieter Schrevens | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail podcast@standaard.be

Vranckx & Byloo
Vranckx & Byloo
VRT NWS
#Stopthesteal in Myanmar
Zoals ex-president Trump in de VS blijft volhouden dat de overwinning hem ontstolen is, zo vecht het leger in Myanmar nu de verkiezingsresultaten aan. Die waren immers vernietigend voor datzelfde leger. Alleen hadden de generaals geen rekening gehouden met de Facebookgeneratie die nu massaal op straat komt. Waarom komt die coup net nu? Hoe staan de Myanmarezen tegenover Aung San Suu Kyi, die een Nobelprijs won maar ook de genocide tegen de Rohingyabevolking minimaliseerde? En heeft democratie nog een kans in Myanmar? Rudi en Vincent vragen Esther Wintraecken de pieren uit de neus - zij woonde vijf jaar lang in Myanmar. Daarna gaat het naar daar where no man has boldly gone before: Mars. En wanneer het ooit toch zover komt dat mensen voet zetten op de rode planeet, bestaat de kans dat dat niet met een bemande vlucht gebeurt, maar met een bevrouwde, met Arabische astronauten bovendien. Want de VAE hebben alvast een sonde naar Mars gestuurd, en daar hebben vrouwelijke wetenschappers een belangrijke rol bij gespeeld. Al zou Rudi Rudi niet zijn als hij er geen kanttekening bij plaatste. En de eerste pauselijke reis sinds het uitbreken van de coronapandemie gaat naar Irak. Het wordt een dubbele primeur, want het zal ook de eerste keer zijn tout court dat een paus Irak bezoekt. Hij heeft daar een goede reden voor, want de christenen hebben het bijzonder moeilijk in de bakermat van aartsvader Abraham. Sinds de val van Saddam is het aantal christenen er met tweederde teruggelopen. Gevlucht, weggejaagd of gedood.
1 hr 7 min
Geschiedenis voor herbeginners - gesproken dagblad in virale tijden
Geschiedenis voor herbeginners - gesproken dagblad in virale tijden
Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans
7.5 - Hoe lanceerde een christelijke keizer een politieke paus? (Kerkgeschiedenis 1/3)
waarin we in het archief van het Vaticaan onderzoeken hoe de kerk van Rome zo machtig is geworden, en waarin we ons realiseren dat dit niet altijd even koosjer is verlopen. Met BIJDRAGEN van: prof. dr. Rik Torfs (inhoudelijk advies) en Sam De Meulder (Constantijn de Grote) WIJ ZIJN nog altijd: Jonas Goossenaerts (inhoud en vertelstem), Filip Vekemans (montage) en Benjamin Goyvaerts (inhoud) MEER WETEN? Onze geraadpleegde en geciteerde bronnen: Nellissen, L. (2012). Constititum Constantini. Geraadpleegd via http://www.stilus.nl/donatio/ Potter, D. (2015). Constantine the Emperor (1e druk). Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press. Harari, Y. N. (2017). Homo Deus. Amsterdam, Nederland: HarperCollins Holland. Trouillez, P. (2016). De Franken en het christendom (500-850) (1st ed.). Utrecht, Nederland: Omniboek. BIJBELSE uitdrukkingen en spreekwoorden in deze aflevering: - een geloof zo groot als een mosterdzaadje: een heel klein geloof - Nederigheid siert de mens: wees bescheiden en niet te trots op jezelf - op handen dragen: iemand aanbidden, met iemand weglopen, opkijken tegen iemand - Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet: loop niet te koop met je goedheid - muggenziften: pietluttig zijn, overal een punt van maken - een rib uit je lijf: iets kost je heel veel – naar de ‘rib van Adam’, waaruit God Eva maakte. - de schellen van de ogen vallen: ineens begrijpen hoe iets in elkaar steekt - Naar de Filistijnen gaan: iets gaat helemaal kapot of stuk, naar de knoppen gaan - Ere wie ere toekomt: wie het werk heeft geklaard, verdient de eer en lof - met dezelfde maat meten: niet met twee maten meten, maar met dezelfde: mensen gelijk en dus eerlijk behandelen Bron: Koops, E. (2020, 28 mei). Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden. Geraadpleegd via https://historiek.net/top-100-bijbelse-uitdrukkingen-gezegden-en-woorden/64302/
54 min
Zwijgen is geen optie
Zwijgen is geen optie
Weddingstreet Media
Geert De Jaeger: We zijn als Goden
Glyfosaat. Monsanto. Genetische gemodificeerde organismen. We kennen maar twee soorten mensen die zich hierover durven uitspreken. Zij die te weinig weten en daardoor de complexiteit niet vatten. En zij die zoveel weten, dat ze geen enkele vraag uit de weg gaan. Geert De Jaeger is van de tweede soort. Hoogleraar Plantenbiotechnologie en Bio-informatica aan de Gentse universiteit en met zijn onderzoek ingebed in het wereldvermaarde Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Gaat u even zitten? Lees hier meer over het gesprek: https://zwijgenisgeenoptie.be/geert-de-jaeger Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/ Steun ons: https://zwijgenisgeenoptie.be/mecenaat/ Hoofdstukken Hoofdstuk 1: Zeer coole machine Geert leert ons de beginselen van de moleculaire biologie. Genen coderen voor eiwitten. Eiwitten vormen coole moleculaire machines en de allercoolste is ATP-synthase. Hoofdstuk 2: We zijn als goden. Over hoe de mens eigenlijk al heel lang ingrijpt op het niveau van de genen, verteld via het verhaal van de domesticatie van maïs. Over de Europese definitie van een GGO vandaag en het politieke probleem dat daaruit volgt. Hoofdstuk 3: De tovenaar en de profeet Over de tegenstand en hun oprechte zorgen. De bezwaren tegen GGO's, van voedselveiligheid, over milieu tot de socio-economische zorgen vanuit de biosector. Het deconstrueren van de discussie. Hebben we het over een techniek of over een landbouwsysteem? Hoofdstuk 4: Glyfosaat, permacultuur en herbebossing Over herbiciden, de voor- en nadelen ervan en meer specifiek het geval glyfosaat. Over permacultuur en of dat ooit ons huidige landbouwsysteem zou kunnen vervangen. Over de perfecte mix tussen grootschalig en kleinschalig. Hoofdstuk 5: Ecopragmatisme Over de huidige politieke situatie rond GGO's en de mogelijke versoepeling die er zit aan te komen. Over de eerste kleine stapjes in die versoepeling die de publieke perceptie zouden kunnen overleven.
56 min
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu